Rodzaje blatów — z czego zrobić blat kuchenny?

Blat kuchenny to podstawowa strefa robocza w kulinarnej przestrzeni. Warto, aby spełniał nie tylko funkcje estetyczne, chociaż oczywiście może być dekoracyjny, ale również te praktyczne. Właśnie od wyboru konkretnego surowca na blat kuchenny zależeć będzie jego trwałość i odporność na niekorzystne czynniki, jakie są nieuniknione w kuchennej przestrzeni. Poznaj kompendium wiedzy na temat blatów do kuchni i wybierz ten, który będzie spełniał Twoje indywidualne potrzeby, również te w zakresie wybranego stylu wnętrza, w którym przyrządzasz smakowite dania.

Jak wybrać właściwy blat do kuchni?

Meble kuchenne i blat w kuchni powinny pasować nie tylko do wystroju wnętrza. Oczywiście, uwagę zwraca się na aktualne trendy w zakresie aranżacji modnej kuchni, ale priorytetem zawsze powinna pozostawać jakość takich elementów. Kuchnia jest „sercem” każdego domu. Okazuje się, że właśnie w tym pomieszczeniu domownicy przebywają najczęściej i to nie tylko po to, aby gotować. Dobrze urządzona kuchnia stwarza idealne warunki do spędzania wolnego czasu, a nawet przyjmowania gości. Co więcej, nowoczesne kuchnie połączone są z jadalnią lub salonem, muszą więc być reprezentacyjne.

Biorąc te wszystkie aspekty pod uwagę, trzeba przyznać, że wybór blatów kuchennych wcale nie jest prosty, tym bardziej że uwzględniać zawsze należy również jego cenę. Wylicza się, że to właśnie na urządzenie przestrzeni kuchennej wydaje się najwięcej. Nie ma jednak wątpliwości, że najlepsza jakość wyposażenia strefy do gotowania stanowi sporą inwestycję.

Na co zwracać szczególną uwagę, wybierając kuchenne blaty? Inwestorzy powinni patrzeć na:

  • praktyczną jakość materiału. Blaty szklane czy z płytek ceramicznych nie sprawdzą się dobrze. Nierówno przycięte krawędzie blatów i blaty o nierównym kształcie, to także zły wybór,
  • odporność blatu na uszkodzenia mechaniczne, takie jak zarysowania, pękanie czy ścieranie,
  • odporność na najdrobniejsze zabrudzenie i łatwość utrzymania blatu w czystości. W kuchni mamy do czynienia z różnego rodzaju produktami, drewno klejone może nie być zbyt dobrym wyborem, jeśli pod uwagę weźmiemy na przykład ryzyko zabrudzeń sokiem z buraków,
  • odporność na wysoką temperaturę. Blaty kuchenne powinny dawać możliwość stawiania gorących garnków bez ryzyka odbarwień czy odparzeń,
  • odporność na działanie wody i działanie wilgoci. W swojej kuchni dobrze jest zwrócić uwagę przede wszystkim na strefę przy zlewie, wodoodporna płyta wiórowa nigdy nie sprawdzi się tak doskonale jak kamienne blaty kuchenne,
  • trwałość blatu kuchennego. Zabiegi renowacyjne mogą być pracochłonne, na blacie mogą pozostawać nieestetyczne smugi. Blaty kuchenne niższej jakości mogą wymagać częstej pielęgnacji, a podczas przygotowywania posiłków należy uważać, aby ich nie uszkodzić. W niektórych przypadkach po pewnym czasie blat może nie być już tak estetyczny i trzeba go będzie wymienić, co wiąże się z kolejną inwestycją finansową,
  • wzór blatu, uwzględniając styl kuchni nowoczesnej, retro czy loftowej. Blat kuchenny należy dopasować do mebli kuchennych, warto też zwrócić uwagę na indywidualne preferencje i aktualne trendy. Blat klasyczny również będzie dobrym wyborem. Niewątpliwą zaletą takiego blatu jest to, że pasuje do każdej aranżacji i jest na tyle uniwersalny, że zawsze pozostaje modny.

Blaty laminowane — wady i zalety

Blaty kuchenne z laminatu to tańsza alternatywa dla blatów kamiennych. Zewnętrzna warstwa laminatu może wizualnie imitować kamień czy blat betonowy, ale jakość tego elementu nigdy nie będzie tak dobra. Blaty z płyty laminowanej sprawdzają się świetnie, jeśli inwestor nie chce wydawać dużo, za to pragnie stworzyć kuchnię w konkretnym stylu.

Blaty drewniane — wady i zalety

Drewniany blat świetnie pasuje do kuchni w stylu retro, boho czy loftowym, ale pomimo częstej impregnacji i systematycznej pielęgnacji blat drewniany nigdy nie będzie tak trwały, jak blaty kuchenne z kamienia. Drewniane blaty klejone nie są w pełni odporne na wodę, tłuszcz, są też podatne na zarysowania. Jeśli masz do wyboru różne rodzaje blatów do kuchni i chcesz cieszyć się strefą roboczą przez długie lata w pełnej doskonałości, blaty wykonywane z drewna będą estetyczne, ale nigdy tej najlepszej jakości.

Blaty z konglomeratu — wady i zalety

Z czego powinien być blat na wyspę kuchenną lub blat w kuchni w części roboczej, aby wykazywał dokładnie te same właściwości, co odporny na uszkodzenia blat z kamienia naturalnego? Postaw na blaty z konglomeratu, wykonane ze zmielonego marmuru czy granitu sklejonego żywicą poliestrową. Takie rodzaje blatów kuchennych są nie tylko dekoracyjne i estetyczne, ale optymalnie trwałe. Jeśli zastanawiasz się, z czego powinien być blat kuchenny, aby był wytrzymały, praktyczny i modny, ale bez wydawania dużej sumy pieniędzy, konglomerat będzie idealny.

Blaty z kamienia — wady i zalety

Wybierając blaty kamienne, można liczyć na doskonałą jakość. Szczególnie dobrze sprawdzają się blaty granitowe, które wykazują najlepszą trwałość. Są odporne na wodę, zabrudzenia, pękanie i działanie wysokiej temperatury, można na nich stawiać gorące garnki. Dostępnych jest wiele odmian granitu, dzięki czemu ten rodzaj blatu z kamienia naturalnego bez problemu udaje się dopasować do konkretnego stylu kuchni. Blaty granitowe to inwestycja na wiele lat bez ryzyka uszkodzeń czy konieczności specjalnej pielęgnacji. Warto dodać, że nie każdy blat kamienny sprawdzi się w kuchni dobrze. Blat granitowy jest strzałem w dziesiątkę, za to lepiej nie wybierać marmuru. Ten kamień naturalny nie jest tak odporny na działanie wilgoci czy tłuszczu, może się również rysować i odbarwiać.